Making Virgin Coconut Oil (VCO) With Enzymatic Method Using Pineapple Hump Extract
Abstract
Indonesia is one of the largest coconut producer countries providing a higher opportunity for producing various products derived from coconut fruit including virgin coconut oil (VCO). The enzymatic method can be chosen as part of VCO production as it offers higher yields. This work then utilized the bromelain enzyme which could hydrolyze protein leading to better oil-water separation in the coconut milk emulsion. Around 200 ml of coconut milk and several variables such as incubation time (24 hours, 36 hours, 48 hours, 60 hours), and the concentration of pineapple hump extract (5%, 10%, 15%, and 20%) were chosen as investigated parameters in this work. The experimental procedure for VCO production followed Indonesia national standard (SNI 7381: 2008). It was found that the incubation time of 24 hr and the concentration of pineapple hump extract 5% as the optimum condition. These parameters resulted in VCO product having specific gravity 0.9150 gr/cm3, free fatty acids 0.133%, and the acid number 1.8 meq/kg which has met Indonesia quality standard for VCO production.
Downloads
References
Martini, S & Afrozee, S. (2021). Current Development of Sorbent Derived from Plant and Animal Waste as Green Solution for Treating Polluted Aqueous Media. Jurnal Teknologi (Sciences & Technology), 83(6). https://journals.utm.my/jurnalteknologi/article/view/17242
Agarwal, R. K. (2017). Extraction Processes of Virgin Coconut Oil. MOJ Food Processing & Technology, 4(2). https://doi.org/10.15406/mojfpt.2017.04.00087
Anggraini, R., Elfidiah, & Kalsum, U. (2019). Pemanfaatan Daun Pepaya Sebagai Enzim Papain Secara Fermentasi Dengan Penambahan Na-Bisulfit Untuk Meningkatkan Mutu Minyak Kelapa (VCO). Distilasi, 4(1), 17–20.
Aprilasani Zeffa, & Adiwarna. (2014). Pengaruh Lama Waktu Pengadukan dengan Variasi Penambahan Asam Asetat dalam Pembuatan Virgin Coconut Oil (VCO) dari Buah Kelapa. Konversi, 3(1), 1–12.
Fitriani, F., & Saputri, A. (2017). Pelatihan Pembuatan Vco (Virgin Coconut Oil) Secara Enzimatis Dengan Menggunakan Enzim Papain Sebagai Produk Makanan Sehat …. Proceedings of National …, 400–403. https://www.journal.ubb.ac.id/index.php/snppm/article/view/569
Hasibuan, C. F., Rahmiati, R., & Nasution, J. (2018). Pembuatan Virgin Coconut Oil (Vco) Dengan Menggunakan Cara Tradisional. Martabe : Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat, 1(3), 128. https://doi.org/10.31604/jpm.v1i3.128-132
Ishak, Aji, A., & Israwati, I. (2019). Pengaruh Waktu Fermentasi Dan Berat Bonggol Nanas Pada Pembuatan Virgin Coconut Oil (Vco). Jurnal Teknologi Kimia Unimal, 8(1), 57. https://doi.org/10.29103/jtku.v8i1.1917
Maradesa, R. P., Fatimah, F., & Sangi, M. S. (2014). Kualitas Virgin Coconut Oil (VCO) Sebagai Minyak Goreng yang Dibuat dengan Metode Pengadukan dengan Adanya Penambahan Kemangi (Ocimum sanctum L.). Jurnal MIPA, 3(1), 44. https://doi.org/10.35799/jm.3.1.2014.3906
Palilingan, S. C., & Pungus, M. (2018). Produksi enzimatis Virgin Coconut Oil (VCO) dengan enzim bromelin serta pemurniannya menggunakan adsorben zeolit. Fullerene Journal of Chemistry, 3(2), 70. https://doi.org/10.37033/fjc.v3i2.41
Rahmawatia, E. D., & Khaerunnisya, N. (2018). Pembuatan VCO ( Virgin Coconut Oil ) dengan Proses Fermentasi dan Enzimatis. Journal of Food and Culinary, 1(1), 1–6.
Rezeki, T. I. (2018). Pembuatan Virgin Coconut Oil (Vco) Secara Enzimatis Menggunakan Protease Yang Diisolasi Dari Buah Mengkudu (Morinda Citrifolia). Skripsi, 1–95.
Rindawati, Perasulmi, & Kurniawan, E. W. (2020). Studi Perbandingan Pembuatan Vco (Virgin Coconut Oil) Sistem Enzimatis Dan Pancingan Terhadap Karakteristik Minyak Kelapa Murni Yang Dihasilkan. Indonesian Journal of Laboratory, 2(1), 25. https://doi.org/10.22146/ijl.v2i1.54196
Rosadi, I., Indeswari, N., & Azima, F. (2012). Pengaruh Penambahan Daun Pepaya pada Santan Kelapa dalam Pembuatan VCO terhadap Karakteristik Minyak yang Dihasilkan. Academia.Edu, 1–8. https://www.academia.edu/download/67727930/VCO_Klorofil.pdf
Sinaga, E. H., Simbolon, A. F., & Setyaningrum, B. (2017). Pembuatan Virgin Coconut Oil (VCO) Dari Kelapa Hibrida Dengan Metode Enzimatis Dan Aplikasinya Sabun Padat Transparan. Jurnal Chemurgy, 4(1), 9–15.